Περιβάλλον και οικολογία της Ζακύθου

Οι ακτές της Ζακύνθου φιλοξενούν την τελευταία και πιο σημαντική συγκέντρωση του είδους "Caretta - Caretta" της Μεσογείου.

Caretta Caretta unechte Seeschildkröte

Κάθε χρόνο ξεκινώντας από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα θηλυκά άτομα έρχονται, αποθέτουν τα αυγά τους τη νύχτα στην άμμο και στη συνέχεια τα σκεπάζουν. Μετά από 55 ημέρες τα νεογνά βγαίνουν από τις φωλιές και βρίσκουν το δρόμο προς τη θάλασσα. Ο αριθμός επιβίωσης είναι πολύ μικρός, μόνο λίγα νεογνά ( 1 με 2 από 1000 ) καταφέρνουν να ενηλικιωθούν.
Είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσονται οι φωλιές. Ο STPS - Seaturtle Protection Society of Greece - στέλνει κάθε καλοκαίρι εθελοντές για προστασία - φύλαξη, επί 24 ώρου βάσεως. Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο, ανοίξτε τη STPS-Website. Επιπλέον ένα λινκ σε μια σελίδα που δείχνει τις κινήσες των θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά.

Seeschildkröte im offenen Meer in der nähe von Marthonissi Η θάλασσα γύρω από το νησί είναι πολύ καθαρή,

άλλα λόγωυ περαλίευσης ( παντού στη Μεσόγειο ) δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια.Ο καλύτερος τρόπος να προμηθευτεί κάποιος φρέσκα ψάρια, είναι να αγοράσει κατευθείαν από τους ψαράδες στα λιμάνια.

Η Ζάκυνθος έχει άφθονο πόσιμο νερό,

λόγω του ότι έχει υψηλή βροχόπτωση τους χειμερινούς μήνες και η υπάρχουσα βλάστηση το παρακρατά (υδροφόρος ορίζοντας) για όλο τον χρόνο.

Tο νησί επίσης έχει ανεπτυγμένη γεωργία,

κυρίως προίόντα ελιάς και σταφυλιού (λάδι και κρασί), καθώς εσπεριδοειδή και καρποφόρα. Αλλά η ποσότητα δεν αρκεί να καλυφθούν οι ανάγκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή αυτών. Τα τελευταία χρόνια οι πρώτοι αγρότες μετατρέπουν την καλλλιέργεια σε οικολογική.

Tα στερεά και υγρά απόβλητα είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα.

Η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει αυτά με τις εξής λύσεις: Προέκταση του αποχετευτικού δικτύου με βιολογικό καθαρισμό. Δεσμεύοντας τα ξενοδοχεία να λειτουργούν μόνο με εγκαταστάσεις βιολογικού. Λειτουργεί σύγχρονη μονάδα καθαρισμού των αποβλήτων χρησιμοποιώντας μεμβράνες και με ειδική επεξεργασία μετατρέπουν τα απόβλητα σε καθαρό νερό. Φυσικά υπολείπονται πολλά για το μέλλον, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα.